След като преди месец Германия започна разследване по съмнения за картелно споразумение между търговците на горива в страната, Берлин реши да предприеме конкретни мерки. Федералното правителство одобри законопроект, който предвижда засилване на държавния контрол върху цените на колонката.

Ако бъде гласуван в Бундестага, законът ще задължи хиляди бензиностанции в страната да дават отчет за причините, поради които са решили да променят ставките на горивата, независимо нагоре или надолу. Веригите, които държат търговията с горива на дребно ще трябва да споделят информация и за това какви количества са закупили и на какви цени.

Надзорната дейност ще бъде поверена на новосъздаден държавен контролен орган.

Високите цени на горивата се превърнаха в гореща тема в последните месеци в ред европейски страни. У нас Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за картел и уговаряне на цените срещу четири големи компании. В Австрия бензинът за първи път скочи над 1,50 евро за литър, а в Германия се продава още по-скъпо.

В отговор германските власти наредиха проверка за вероятно картелно споразумение между петте компании, предлагащи горива на пазара. Подозрителното поведение на веригите направи впечатление, след като стана ясно, че цените се менят по няколко пъти на ден, като се качват в по-натоварените часове на денонощието. Според анализатори в основата на сегашната ситуация в Германия е доминиращото положение на доставчици като Aral, Jet и Shell.