Германия планира да забрани употребата на пластмасови торбички за еднократна употреба от следващата година. По думите на министърът на околната среда Свеня Шулце целта е страната да се присъедини към борбата с глобалното замърсяване, предаде БГНЕС.

На супермаркети и дребни търговци ще им бъде забранено да предлага пластмасови торбички, включително и тези, които в момента се продават като биоразградими или произведени от възобновяеми източници, вместо нефт.

Според вестник „Билд” санкциите за бизнеса при нарушение на забраната биха достигнали до 100 хил. евро.

Шулце е на мнение, че по-голямата част от германците искат забраната да влезе в сила.

През 2016 г. страната въведе доброволен ангажимент от страна на индустрията на дребно да не раздава безплатно пластмасови торбички. Това доведе до значителен спад на употреба от 68 торбички на глава от населението до 24 броя през 2018 г.

Резултатът е по-добър от поставената от ЕС цел за 40 броя на човек до 2025 г.

Междувременно екологичните групи изтъкнаха, че забраната не стига достатъчно далеч и поискаха държавни надценки за всички торби за еднократна употреба.

Това трябва да обхваща и хартиените торбички, които се разграждат по-бързо, но все пак се изразходват огромни ресурси и енергия за производството им, казват зелените активисти.