Германия класифицира Испания и Нидерландия като райони с голямо разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс. Това означава, че неваксинираните пътници, връщащи се от тези страни, ще трябва да се поставят под карантина поне за пет дни. Новите правила влизат в сила във вторник.

Решението е обявено по време на лятната ваканция в Германия, когато много семейства почиват на слънчевите средиземноморски плажове на Испания, на популярния сред туристите остров Майорка или на нидерландското Северно море.

Близо половината германци са получили по две ваксини и карантинните правила няма да важат за тях, но само 2 на сто от лицата под 18-годишна възраст са изцяло ваксинирани, което може да създаде проблеми за пътуващите семейства.

През последните седмици Испания отбелязва бързо нарастване на броя на новооткритите случаи. За последните 14 дни регистрира 624 нови случая на 100 000 души, а Нидерландия - 670, по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. В Германия тази цифра е 17.