Германското правителство реши заподозрените екстремисти, които представляват непосредствена заплаха за сигурността на Германия, да бъдат следени с помощта на електронни гривни на глезените, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер и министърът на правосъдието Хайко Маас са приели предложените законови промени след терористичния атентат в Берлин на 19 декември.

Използването на електронни гривни за глезените на екстремистите, смятани за способни да извършат нападение, е част от пакет със засилени мерки за сигурност след нападението с камион срещу коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души и бяха ранени около 50, припомня ДПА.

"Електронните гривни не са чудотворно решение, но са важен инструмент за улесняване на наблюдението на опасни хора", подчерта пред медиите Де Мезиер, цитиран от АФП.

Според негов говорител над 550 души, смятани за опасни от федералната полиция поради връзките си с международния ислямистки тероризъм, може да бъдат подложени на новото електронно наблюдение.

Нападателят Анис Амри, по произход тунизиец, е бил известен на властите като представляващ потенциална опасност и е бил подложен на физическо проследяване. През септември 2016 г. берлинската прокуратура сметнала случая за приключен поради липса на доказателства и скоро след това полицаите загубили следите му.

Германските власти многократно са подчертавали, че не разполагат с хора за постоянно наблюдение на стотиците души, определяни като опасни и подчертават, че е невъзможно те да бъдат задържани, докато не бъде доказана вината им, припомня АФП.