Германия ще приеме план за гражданска защита за първи път след края на Студената война, съобщи в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

В плана се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население и се набляга на нуждата да се подобри приемният капацитет на здравната система и здравината на сградите.

Очаква се документът да бъде приет в сряда на правителствено заседание.

Според цитирани от вестника откъси в документа се смята за малко вероятно на германска територия да настъпи нападение, което да изисква конвенционална отбрана, но пък се препоръчва страната „да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха”.

В публикуваната в средата на юли Бяла книга на министерството на отбраната, Германия по-специално споменава потенциалната заплаха от Русия, определена като страна, която „открито поставя под въпрос мира в Европа”, особено след анексирането на Крим през 2014 г.

„Населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за десет дни и с вода за пет дни при дневна дажба от 2 литра на човек”, се препоръчва в документа от 69 страници.

Германската армия ще увеличи числеността си за пръв път от 1990 г. и ще получи по-добро финансиране, което слага край на четвърт век бюджетни съкращения след края на Студената война.