Германия скоро може да започне да облекчава постепенно правилата за носене на маски, тъй като страната се радва на рязък спад на заразените с COVID-19 и тази стъпка е „оправдана“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан в интервю за медийната група „Функе”, цитирано от „Дойче Веле“.

Първият етап от отслабването на мярката би бил премахването на изискването за носене на маска на открито, а „в региони с много нисък брой заразени и висок процент на ваксинация, постепенно може да отпадне изискването за носене на маски на закрито", каза здравният министър.

Препоръката на Шпан е: „Следвайте просто правило – ако имате съмнения, слагайте маска – и по-специално, когато пътувате или имате срещи на закрито“.

Предложението на министъра, което идва на фона на либерализирането на ограниченията по отношение на маските в Дания, предизвика разгорещен дебат във Федералната република.
От Партията на свободните демократи и  „Алтернатива за Германия“ призоваха за пълна отмяна на маските. От ХДС и СДП пък заявиха, че отпадането на маските може да стане само в откритите пространства.

В Германия носенето на маска е задължително в обществени закрити пространства, както и в обществения транспорт, в магазините, в училищата и на някои оживени улици.

Подобно на много от европейските си съседи, през последните седмици страната отбелязва рязък спад на коронавирусните инфекции, което й позволява да премахне много ограничения и да отвори отново обществения живот.

Нейната кампания за ваксинация също набра скорост. 48,1% от възрастните вече са получили една доза от ваксината, а 25,7% са напълно ваксинирани.

Страната започна да облекчава ограниченията през май, като отново отвори ресторанти, барове и несъществени магазини.