Германия с мерки за противодействие на енергийната криза. Животът на две от трите все още работещи атомни централи в страната ще бъде удължен поне до април следващата година. Федералното правителство обмисля и план за облекчение на гражданите заради високите цени на електроенергията.

От 1 октомври трябваше да влезе в сила допълнителна такса за домакинства, използващи газ, за да бъдат спасени големи доставчици от фалит. Тази мярка доведе до множество критики към икономическия министър и отвори дискусия в страната как да бъдат подкрепени гражданите.

Един от обсъжданите варианти е да се въведе таван на цената на електроенергия и газ. Правителството обаче представи изчисления, според които тази мярка няма да излезе никак евтино.

Според тях са необходими 1,3 милиарда евро от държавата, за да се намали крайната цена за потребителите за киловат час електроенергия с 1 цент, а за да се намали крайната цена на газа със същата сума трябват 2,5 милиарда евро.

Kритици на решението за таван на цените смятат, че това ще доведе до по-малко пестене. Контрапредложението е да се гласуват премии за тези, които успяват да пестят повече електроенергия.