Прокуратурата в Мюнхен разследва самолетната компания „Еърбъс” заради изнасяне на секретна информация, свързана с два оръжейни проекта и евентуална злоупотреба с лични данни, пише БГНЕС, като се позовава на „Шпигел”.

Двадесет служители вече са освободени от длъжност. Ръководството на авиокосмическия концерн само е потърсило съдействие от прокуратурата.

Според информация на служители от отдела за комуникационно разузнаване и сигурност, са открити данни за нередности, свързани с покана за търг на Бундесвера (въоръжените сили на Германия).

В „Еърбъс” са открити документи, които няма как да се озоват там по летален път. Дали става дума за изнасяне на секретна информация, предстои да бъде разследвано от прокуратурата в Мюнхен.

От компанията заявяват, че са информирали германските власти за възможно противозаконно боравене с документи на клиенти от страна на отделни служители на компанията.

Тези документи са били „свързани с два бъдещи германски проекта за обществени поръчки” в областта на телекомуникациите. Услугите, които „Еърбъс” предоставя в тази област, са предназначени предимно за клиенти в сферата на военните технологии.

Проверката в компанията се извършва от външни адвокати. „Еърбъс” оказва пълно съдействие на разследващите органи. Освободени са 20 служители на концерна, а компютрите и съдържащата се в тях информация са обезопасени.

По информация на медията, Бундесверът също е започнал дисциплинарно производство срещу свой служител.

Според експерт на партията на Зелените, при нормална икономическа ситуация при случай с такова тежко подозрение, компанията би следвало да се изключи незабавно от участие в търгове.