В любимата напитка на германците – бирата, беше открита опасна съставка, която може да причини рак.
Става въпрос за пестицида глифозат, който се използва за унищожаване на плевели.
Институтът по околната среда в Мюнхен е открил следи от него в 14 от най-популярните сортове бира, като нивото му надвишавало до 300 пъти допустимата от закона граница.
Глифозатът е един от най-употребяваните хербициди в цяла Европа. Според Световната здравна организация той води до промени на ДНК и може да причинява рак.
Германският институт за оценка на риска обаче не смята, че има сериозна опасност за потребителите на бира. За да е опасно пивото, човек трябва да изпива 1000 литра дневно от нея, твърди институтът.
Еколозите пък твърдят, че през последните 15 години има доказано увеличаване на нивото на глифозад в организма на германците.
Германските учени настояват правителството да поднови опитите си да се забрани употребата на глифозат не само в Германия, но и в целия ЕС.