Днес се навършват 26 години от обединението на Германия.

На 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република (ГДР) – Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, влязоха в състава на Федерална република Германия (ФРГ). Датата се чества като Ден на националното единство.

Основните тържества тази година са в Дрезден, административния център на Саксония. В тях днес ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други високопоставени лица.

Народни увеселения, свързани с празника, започнаха още в събота. В града са организирани концерти, а довечера се очаква и грандиозно лазерно шоу.

Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 хил. души.

Двайсет и шест години след обединяването, въпреки всички усилия на федералното правителство, стандартът на хората от източните германски региони все още изостава от този в западните провинции. Според експерти германският изток едва ли ще може да настигне запада и в обозримо бъдеще.

Тази година обаче се очаква празникът да мине в условия на напрежение заради миграционната криза и засилването на антимигрантските настроения в страната.

За сигурността в Дрезден днес бдят близо 2600 служители на реда, включително елитни полицейски сили.

Мерките бяха засилени след двете експлозии, разтърсили града миналата седмица – край международния конгресен център и близо до една от местните джамии. Според полицията сред основните мотиви на извършителите е омраза към мюсюлманите. Макет на взривно устройство бе открит в четвъртък и недалеч от мост в Дрезден.

Вчера вечерта в града, който е основен център на антиислямското движение ПЕГИДА, пък отново имаше нападения на расистка основа.

Подстъпите към местата, където са организирани прояви, са преградени с бетонни блокове, за да не се допуснат нападения като атентата в Ница, където през юли ислямист се вряза в множеството с камион.

Мерките за сигурност в цяла Германия са затегнати.

В рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите. Акцията протича под мотото „Миграцията като предизвикателство и шанс“. Властите приканиха германците да използват Деня на откритата джамия за преодоляване на ислямофобията. Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.