Германия ще изплаща обезщетения на съпрузи на пострадали от Холокоста, предаде БТА, като цитира „Асошиейтед прес”.  Досега плащанията спираха със смъртта на на оцелелите.

С новото съгласие съпрузите на починалите ще получават помощи 9 месеца след кончината на техните половинки. Освен това страната ще отпусне допълнителни средства за организации и така през 2020 г. ще изплати близо 1 млрд. долара.

Средствата ще отидат за 14 хил. съпрузи на пострадали, а общият брой на хората, които получават подобни обезщетения е около 30 хил. Допълнително отпуснатите помощи ще отидат и за социални организации, които предоставят на оцелелите различни услуги като психологическа грижа и грижа по домовете.

Посредникът на организацията Конференция за еврейски материални претенции към Германия Грег Шнайдер обясни, че има хора, които единствено са преживявали през годините. По думите му съпрузите на починалите вече ще имат възможност в рамките на 9 месеца да се пригодят към новата обстановка без да имат притеснения.

Берлин се е съгласил и да увеличи размера на директните обезщетения, които се изплащат за преживелите подобни страдания. Тези плащания включват около 60 хил. оцелели от Холокоста в 83 страни. Социалните помощи ще стигнат 524 млн. евро за 2020 г.