Германия не е притеснена от факта, че Русия спря подаването на газ по газопровода „Ямал - Европа“, съобщи кореспондентът на bTV във Федералната република Натали Пашева.

По данните на федералната мрежова агенция газ по този тръба не се внася регулярно към Германия от края на миналата година като моментите когато подаването е нулево не са изключения. Дори когато подаването е било нормално, доставките по този газопровод за германия не са били значителни.

Няколко са газопроводите, по които Германия внася газ от Русия, като основната артерия е „Северен поток 1“. Според специалистите няма значителни промени на количеството газ, което се внася по тази тръба.

Като цяло Германия работи усилено да намали и да прекрати зависимостта си от енергийните източници. При газа преди години 55% е бил от Русия, а днес е 35%.

В никакъв случай обаче не можем да кажем, че германците са спокойни, защото те знаете са много зависими от газа, а алтернативни източници не се намира толкова лесно, коментира Натали Пашева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!