В Германия готвят антитерористичен закон. Инициативата е в ход след нападението  в Берлин, съобщава в. "Билд".

През януари вътрешният министър Томас де Мезиер и правосъдният министър Хайко Маас ще обсъдят конкретни мерки. Част от тях са за засилване на наблюдението на обществени места. Очаква се близо 550 души да бъдат поставени под засилено наблюдение.

Лица между 18 и 21 години ще носят пълна наказателна отговорност. Наказателни мерки ще има и за 14-годишните, които се радикализират.

Заподозрените лица ще носят електронни гривни и ще се наложи по-сериозно наблюдение на джамиите в страната. Планът предвижда също на заподозрените да бъдат снемани пълни данни – снимки, пръстови отпечатъци и сканиране на зениците.

Германия ще настоява и за общ регистър на пристигащите в ЕС – подобно на американската система всеки пътник ще дава пръстови отпечатъци още на границата.

Предвижда се по границата да бъдат създадени транзитни центрове за бежанците. Ще бъде въведена и процедура за пререгистрация на всички мигранти.

Очаква се силите на реда да получат повече права при екстрадацията на опасни лица. Предлага се да се създаде база данни за всички посещаващи ЕС.

Силният спомен за действията на „Щази” и „Гестапо” през годините водеше до силен обществен отзвук срещу опити да се въведе мащабно следене в Германия. По-твърдите мерки срещу мигрантите също не бяха твърде популярни, като основна идея беше, че всеки случай се третира като отделен.