Повече от четири месеца след изборите в Германия има споразумение за започване на преговори за съставяне на правителство. Лидерите на консерваторите и на социалдемократите се договориха за формирането на голяма коалиция, предаде кореспондентът на вестник „24 часа” Капка Тодорова. 

24 часа продължиха преговорите в последния ден на сондажите, което е рекорд дори за канцлера Ангела Меркел. В крайна сметка партийните лидери успяха да преодолеят различията си. Един от компромисите предвижда Германия да отговори на предложенията на Франция за реформи в ЕС.

„Ние сме обединени за това да вложим силите на Германия,  финансово и политически, за да превърнем Европа отново в голям проект.  Този пробив в преговорите е и пробив за Европа”, коментира лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц.

Меркел потвърди, че е готова да работи с френския президент Еманюел Макрон по реформирането на ЕС.
„През дългото време след парламентарните избори разбрахме, че светът няма да ни чака. Убедени, че се нуждаем от нов пулс за Европа. Затова развихме идеи и работихме много сериозно с лидерите на партиите. Затова съм сигурна, че ще намерим общи позиции с Франция”, каза лидерът на Християндемокритечския съюз и канцлер Ангела Меркел.

По темата за бежанците трите партии договориха горна граница от 200 000 бежанци годишно и само 1000 месечно при събирането на семейства. Данъците няма да се увеличават, ще има сериозни инвестиции в образованието.

За да се пристъпи към същинските преговори обаче, зелена светлина трябва да даде извънредният конгрес на социалдемократите, който ще се проведе идната седмица.