Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване на довелите до смъртни случаи сблъсъци между израелски военни и палестинци в Ивицата Газа, а членове на Съвета за сигурност призоваха и двете страни към сдържаност, предаде Асошиейтед прес.

Съветът не взе решение за никакви действия и не направи съвместна декларация след извънредната среща снощи, свикана от Кувейт.

15 души загинаха вчера в Ивицата Газа и над 750 бяха ранени по данни на палестинското министерство на здравеопазването. Това е денят с най-много жертви от 2014 г. насам, откогато Израел води война с ислямисткото движение ”Хамас”, управляващо палестинския анклав.

Според израелската армия хиляди палестинци са хвърляли камъни и търкаляли запалени гуми към войниците, а в един от случаите палестински стрелци са обстреляли израелските военни и се опитали да извършат нападения под прикритието на протести.

Гутериш поиска независимо и прозрачно разследване на насилието, заяви неговият говорител Фархан Хак.

Палестинският представител Рияд Мансур заяви, че е разочарован, че Съветът за сигурност не е осъдил това, което той определи като "отвратително клане" на мирни протестиращи, както и че не е подкрепил призива му да бъдат защитени мирните палестински граждани.

Очакваме Съветът за сигурност да носи своята отговорност и да успокои тази нестабилна ситуация, която представлява очевидна заплаха за международния мир и сигурност, подчерта Мансур.

Израелският посланик Дани Данон заяви, че международната общност не трябва да се оставя да бъде заблудена от едно добре организирано "терористично събиране, прикрито като мирен протест".

Говорителят на израелската армия заяви, че ако насилието по границата с Газа продължи, израелската армия ще разшири обхвата на действията си, нанасяйки удари по стоящите зад него екстремисти. Засега армията е ограничавала реакцията си до тези, опитващи се да преминат границата, но ако нападенията продължат, тя ще напада екстремистите и на други места, предупреди той.

Днес в Ивицата Газа и на Западния бряг се провеждат съвместни протестни действия. Затворени са всички държавни и обществени организации, банките и търговските обекти, отменени са занятията в учебните заведения.

Стачката съвпада с обявения ден на траур за жертвите, загинали при вчерашните сблъсъци с израелски военни. Тя беше организирана от палестински националистически и ислямски организации, отбелязва ТАСС.