Нов вариант на газопровода „Южен поток” от полуостров Крим до Варна лансира шефът на „Газпром експорт ” Андрей Конопляник. Той спомена идеята по време на Централноевропейския газов форум в Братислава.

„Русия е в правото си да търси маршрути за износ на газ, които представляват най-малък риск за изпълнението на договорите”, заявявил генералният директор на „Газпром експорт” Андрей Конопляник. По думите му руската страна търси енергийни маршрути, които да заобикалят Украйна, но и да не включват Турция.

Като алтернативни маршрути се обсъждат „Южен поток”, както и „Северен поток 2”, посочил Конопляник. Според „Газпром” тези трасета обаче трябвало да се изграждат с частно финансиране, а не със средства от Евросъюза.

Идеята за възраждането на „Южен поток” била продиктувана не само от политическата обстановка, но и от икономически съображения. 

Планът на руснаците, представен от Конопляник, е новата версия на тръбата да тръгва не от порт Анапа, а от крайбрежието на Анексирания полуостров Крим. Така тръбата до Варна ще се окаже с няколкостотин километра по-къса, но и чувствително по-евтина.

Новината идва около седмица след като България започна проучвания за нефт и газ в Черно море. На церемонията тогава премиерът Бойко Борисов загатна, че по проект за руско-български газопровод продължава да се работи, а руската страна продължава да доставя тръби на родна територия.

Новият проект за газопровод от полуостров Крим обаче крие не само проблеми с европейските регулатори, но и такива от чисто политически характер. България официално не признава полуострова за част от Русия.

Днешното изказване на шефа на „Газпром експорт” е първото признание на руската страна, че „Южен поток” не е погребан проект.

Предишното споменаване на проекта беше пред декември миналата година, когато президентът Владимир Путин  определи газопровода като нещо отдавна отминало и обвини българските власти, че са беззъби.