Доставките на газ по "Северен поток" ще бъдат напълно прекратени за три дни заради  ремонта на единствения работещ газопрекачващ агрегат, съобщиха от "Газпром" в петък вечерта, цитирано от Си Ен Ен.  

Газоподаване няма да има от 31 август до 2 септември. 

Според компанията това се налага заради провеждане на техническо обслужване и планово-предупредителни работи. 

"Регламентираните работи съгласно действащия договор за техническо обслужване, ще бъдат изпълнени съвместно със специалистите на компанията "Сименс", посочва се в съобщението.

"В съответствие с техническата документация на компанията "Сименс" на всеки 1000 часа е необходимо да се извършва техническо обслужване на агрегата, което включва оглед на корпуса за пукнатини и деформации, почистването му, преглед на системата на смазване, въздухооводи, проверка за нагари и за състоянието на предпазни клапани и други", обясняват от компанията.

Това се случва на фона на ръст на цените на газа по европейските борси. В Лондон ръстът в петък бе над 5% и за пръв път от март надхвърли 2700 долара за 1000 куб. м.

Не е ясно дали след плановия ремонт газопроводът, който в момента работи едва на 20%, ще бъде пуснат отново и в какъв обем.

От 27 юли "Газпром" покрива едва 20% от капацитета на "Северен поток" заради  забавеното връщане на газова турбина, необходима за плановия ремонт на съоръжението.