Руският газов монополист „Газпром” обяви, че прекратява договорите си за доставка и транзит на природен газ през Украйна, предаде ТАСС. По-рано компанията беше осъдена от международен арбитраж да плати на украинската „Нафтогаз” 2,56 млрд. долара задължения по договори за пренос.

„Ръководейки се от двойни стандарти, Стокхолмският арбитраж взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит с „Нафтогаз”. Решението наруши баланса на интересите на двете страни по договорите. Аргументите на арбитража са свързани с рязкото влошаване на украинската икономика. Категорично сме против да се решават икономическите проблеми на Украйна на наш гръб и при това положение действието на договорите се явява икономически нецелесъобразно”, заяви в официална позиция шефът на „Газпром” Алексей Милер.

Поради тази причина на Украйна е върнат транша за мартенските доставки на газ и те няма да бъдат осъществени. Бившата съветска република обяви, че ще предприеме мерки за ограничаване на потреблението, сред които – и дървена ваканция за учениците до 6 март. Ще се купува и по-скъп газ от европейското направление, като след това Киев ще иска от „Газпром” да го плати.

Всичко това става на фона на силно застудяване, което повишава и битовото потребление за отопление.

По-рано президентът Петро Порошенко обяви, че страната му може да се наложи да изземе активи на „Газпром” в случай на неизпълнение на арбитражното решение.

Агенция УНИАН твърди, че по данни на „Укртранзгаз” руската компания от месеци не изпълнява ангажиментите си за обема на подавания газ за транзит.

Нарушение на доставките на руско синьо гориво през Украйна може да създаде проблеми за много европейски страни, сред които е и България. Това вече се е случвало - през 2005-2006 г. и през 2008-2009 г.

ЕК ще търси диалог с двете страни, за да гарантира доставките до страните членки на ЕС, обяви зам.-председателят на еврокомисията Марош Шефчович, цитиран от "Ройтерс".