Руският газов концерн "Газпром" информира, че договорът по проекта "Южен поток" е прекратен, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията.

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключване на споразумение с проектната компания "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.) за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на "Газпром експорт" по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 г., информира БТА.

"Саут стрийм транспорт" се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо задълженията на "Газпром експорт" и да прекрати самия договор.

Газопроводът "Южен поток", който беше с прогнозна стойност 15,5 млрд. евро, трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб м газ годишно.

Преди малко повече от седмица в. "Стандарт" писа за възможно подновяване на работата по "Южен поток", а руската агенция ТАСС цитира информацията му.

Още същият ден обаче от Москва подчертаха, че по статута на "Южен поток" няма промяна – работата по него е спряна.

Официално спирането беше обявено в началото на декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин. След него и председателят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че проектът вече не е актуален.