Гърция, Италия и Албания подписаха днес в Атина споразумение, което предвижда изграждането на газопровод, който да превозва суровината от каспийско море до Европа, съобщава АФП.

„Важността на този проект ще отиде отвъд границите на трите държави, за да гарантират енергийните доставки в Европа”, заявява гръцкият премиер Андонис Самарас.
Междуправителственото споразумение за Транс-Адриатическия газопровод (ТАГ) е било подписано от министъра на външните работи на Гърция, на икономическото развитие на Италия и на икономиката, търговията и енергетиката на Албания.

На тържествената церемония са присъствали и официални представители на Азербайджан, както и на консорциума, който ще изгражда тръбопровода.

Очакванията от ТАГ са да засили енергийната сигурност на Европа, създавайки алтернативен маршрут за доставки на природен газ от Каспийско море, заобикаляйки Русия.

През последните шест години Русия на два пъти блокира доставките на енергийната суровина за Европа, през Украйна, заради различия, свързани с неизплатени задължения и ценообразуването.

ТАГ ще превозва природен газ от находището „Шах Дениз” в Азербайджан (оперирано от британския петролен гигант БП) до северна Гърция и Албания, преди да продължи по подводно трасе към южна Италия.

Дължината на тръбопровода е от порядъка на 800 км, от които 478 км са на гръцка територия.

Консорциумът ТАГ включва швейцарската енергийна компания „Акспо”, норвежката „Статойл” и германската Е.ОН.
Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че очакванията от проекта са да донесе допълнителни 1,5 млрд. евро инвестиции на Гърция и да създаде допълнителни 2 000 работни места.