Гърция е заделила 50 милиона евро за своето председателство на ЕС през първата половина на следващата година, съобщава ДПА. През този шестмесечен период страната може да поиска допълнителна международна помощ, посочва агенцията, цитирана от БТА. Сумата е "доста по-малка" от средствата, които другите държави са харчели за предишни председателства, обяви днес в Брюксел високопоставен гръцки представител, пожелал анонимност.

По думите му ирландското, кипърското и датското председателство са възлезли на суми между 60 и 80 милиона евро."Надяваме се, че няма да похарчим (нашия) бюджет изцяло", заяви той. "Ще се опитаме да направим спартанско председателство поради икономически и символични причини", отбеляза той.

Гърция преживява шеста поредна година на рецесия. Страната получи 250 милиарда евро международни заеми от 2010 г.,за да се спаси от банкрут.Появиха се спекулации, че Гърция може да има нужда от още един международен заем, за да попълни финансите си. Атина обяви, че ако поиска нов заем през 2014 г., то той ще бъде много
по-малък - от около 10 млрд. евро.

Официалният гръцки представител настоя, че подобно развитие няма да се отрази на председателството. Гърция, която стана член на ЕС през 1981 г., вече е била четири пъти ротационен председател на съюза, последно през 2003 г.