Гърция е седмата страна в света по консумация на червено месо, като по този показател съседите ни са надминали и американците, предаде БТА. Данните са били представени на форум в Солун по повод световния ден на химията.
На него е било съобщено, че всеки грък консумира по 100 килограма месо средногодишно, докато тази консумация при всеки жител на САЩ е стигала до 88 килограма. Според в. "Тесалоники" учени на форума са изнесли данни, че преди 50 години основният източник на мазнини за гърците е бил зехтинът и сушените плодове, докато месните мазнини, млечните продукти, яйцата, рибите и морските деликатеси са били ограничени заради проблеми от финансово естество, но и най-вече заради постите по линия на православната църквата.
До началото на 60-те години на миналия век повечето гърци (60 на сто от населението на страната) са спазвали всички пости и това е продължавало 180 дни в годината. За жалост обаче тази диета, характерна най-вече за критяните, е била нарушена през следващите десетилетия вследствие на нарасналото производство и внос на обработени храни и маргарини, появили се в хипермаркетите, цитира в. "Етнос" мнението на гръцкия професор Андонис Кафатос.