Цели две седмици в Атина транспортът беше гратис. От днес билетите в Атина отново се плащат, това обаче ще е само за уикенда. От понеделник отново ще бъдат безплатни. Задават и още облекчения. От следващата седмица самолетните билети за вътрешните полети ще струват от 0 до 15 евро.

Въпреки това гърците видимо не са притеснени от новите предложения на правителството към кредиторите. Като това да се увеличат значително данъците за ресторантьорите и хотелиери.

Алекос Цинцакис е председател на сдружението на хотелиерите в Ставрос.

„Дори и да се увеличи данъкът, аз лично няма да вдигна цените с много. И да се наложи увеличение, ще гледам да е минимално, за да не уплаша туристите”, коментира Цинцакис.

В момента в популярните сред българите курорти около Солун цените за нощувки са от 40 до 100 евро за студио. Също като миналото лято.

Водещият анализатор Георгус Кесариус смята, че мерките на Ципрас не са достатъчно радикални.

„Увеличението на данъците ще донесе малко повече приходи в хазната. Цените в ресторантите ще се увеличат. Но какво от това? Каквото и да предложи и подпише Ципрас - ние сме подписвали много неща в последните пет години, но правителството е осъществило твърде малко от обещаното”, коментира финансовият анализатор Георгус Кесариус.

Анализатори са на мнение, че за излизане от гръцката криза трябва да се орежат парите на пенсионерите с до 40 процента.