Гръцките власти започнаха да евакуират мигрантите от бежанския лагер до ГКПП "Идомени" на границата с Македония, съобщи местната полиция.

 

Тенденцията за намаляване на мигрантския поток от Турция към гръцките острови се запазва, предаде Франс прес.

Снимка: Reuters

В петък, 25 март, осем автобуса извозиха близо 400 мигранти от лагера Идомени към центровете за настаняване в региона, уточниха мести власти.

Още десетина автобуса чакаха да приберат мигрантите, склонили да напуснат лагера в събота – най-вече семейства с деца, които трудно понасят крайните условия в Идомени, подчертават експерти.

По официални данни, тази сутрин в Идомени е имало 11 603 души. Откакто в началото на март македонската граница бе затворена, в лагера се струпват все повече мигранти.

"От понеделник усилията (за евакуиране на хората - бел. на АФП) ще се активизират", заяви в четвъртък Йоргос Кирицис, говорител на службата за координиране на миграционната политика. До 20 дни в центровете за настаняване ще бъдат създадени нови 30 000 места, увери той.

Снимка: Reuters

Междувременно притокът на мигранти от Турция започва да намалява, след като преди седмица влезе в сила споразумението между Анкара и ЕС.

В петък на гръцките острови са пристигнали едва 78 души, а в четвъртък – 161. В сряда не са регистрирани новопристигнали мигранти – за пръв път, откакто в неделя влезе в сила спогодбата с ЕС, която се очаква да ликвидира "егейския" маршрут на мигранти към Европа.

Документът, който е остро оспорван от правозащитници, предвижда всички незаконно пристигнали в Гърция мигранти да бъдат връщани в Турция, включително търсачите на убежище от Сирия. Единственото изключение е за лицата, считани за нуждаещи се от специална закрила – например кюрди.

Снимка: Reuters

Гръцките власти използват отлива, за да работят по изпълнение на споразумението, което ще изисква сложни логистични мерки.

Предвижда се например в района да бъдат изпратени 4000 агенти, най-вече служители по сигурността и експерти по проблеми с убежището. 2300 от тях ще бъдат командировани от европейските партньори на страната, напомнят експерти