Гърция възнамерява да погаси предсрочно задълженията си по най-скъпоструващата част на кредита си от Международния валутен фонд (МВФ), заяви на пресконференция днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

По думите му Гърция има интерес да възстанови кредитния си рейтинг, за да може да взема заеми с по-ниски лихви на финансовите пазари.

„Ние искаме гръцките облигации да се върнат към инвестиционно ниво, за да можем да получаваме кредити още по-евтино. Ние ще погасим кредита от МВФ. Искането ще бъде подадено в Еврогрупата в петък от ресорния министър. Ние ще спестяваме 75 млн. евро годишно само от тази операция”, подчерта Мицотакис.

Предсрочното погасяване на част от дълга към МВФ беше инициирано от предишното правителство, но официално искане не беше внесено заради проведените през юли предсрочни парламентарни избори. Общият дълг на Гърция към МВФ възлиза на около 9,8 млр. евро.

Мицотакис каза още, че споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Бившата югославска република Македония на Северна Македония е вредно за гръцката нация.

„Преспанското споразумение е вредно за страната, но то е ратифицирано, което означава, че не можем да го променяме по свое усмотрение", заяви Мицотакис, като отбеляза, че е казвал това и в гръцкия парламент преди изборите на 7 юли тази година, които бяха спечелени от неговата партия Нова демокрация.