Гърция решава днес за еднополовите бракове. Той идва 9 години след легализирането на "гражданско партньорство" за двойки от същия пол. 

Това ще направи страната една от първите православни християнски държави, които приемат подобни мерки, и ще бъде забележителна победа за двойки, които се борят за равенство.

Вносителят на законопроекта Акис Скерцос каза, че целта на правителството е страната да стане по-справедлива и по-европейска.

Лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис заплаши всички, които гласуват с различно от "Да", със санкции. Той го направи вчера при връзка чрез Скайп, обръщайки се към своята парламентарна група.

Гърция легализира "договорите за съжителство" за еднополови двойки през декември 2015 г. Тя също така разреши промяна на половата идентичност през октомври 2017 г. чрез обикновена декларация, без да се изисква психиатрична оценка и операция за смяна на пола.

От Светия синод на Гръцката православна църква се обявиха единодушно срещу гей браковете както и осиновяването на деца от тях.

Според православната църква това ще има последици за семейното право.

В документа се подчертава, че "Църквата не може да остане безмълвна" по този въпрос, не може да приеме "еднополовия брак".