Гръцките власти издадоха здравна препоръка в сряда, 24 април, след като през последните два дни Атина беше покрита с облаци прах от пустинята Сахара.

Министерството на здравеопазването посъветва гражданите да останат на закрито, да се въздържат от физическа активност на открито, да избягват местата с натоварен трафик и да държат прозорците и вратите затворени, пише Ройтерс.

Праховите облаци са смес от пясък и прах, които идват от пустинята Сахара, разнасяни от силни ветрове и пътуващи на големи разстояния. Те покриват атмосферата с оранжев, сив или червеникав филм.

В сряда големият район на Атина беше покрит със сива мъгла, а във вторник небето придоби зловещ оранжев оттенък.

Кадри от дрон показват гръцката столица, покрита с праха от Сахара във вторник, 23 април.

Директорът на изследователския отдел на Атинската национална обсерватория Василис Амиридис заяви, че това се случва средно около пет пъти годишно в Гърция.

„Всъщност е често срещано явление, което можем да наблюдаваме в Средиземноморието основно през пролетта, но може да се наблюдава и през есента“, обяснява той.

Интензивността на сегашното явление не е наблюдавана от 2018 г. насам. Според Амиридис облаците прах са изминали около 1000 км от Африка до Гърция.

Снимка: Ройтерс

Въпреки че явлението може да окаже отрицателно въздействие върху здравето, то има и положителен елемент, посочва още Василис Амиридис. Облаците прах съдържат хранителни вещества, с които се хранят морските обитатели в океаните.

„Хората обаче трябва да внимават и да не дишат такъв въздух. Има указания от лекарите, които трябва да се спазват, защото наблюдаваме концентрации, които са 10, дори 20 пъти по-високи от средната стойност за даден регион“, обяснява Амиридис.

Снимка: Ройтерс

Това е един от най-тежките подобни епизоди в Гърция от 2018 г. насам

В края на март и началото на април Гърция вече беше засегната от подобни облаци, които обхванаха и райони на Швейцария и Южна Франция.

Качеството на въздуха се е влошило в много райони на страната, а в сряда сутринта Акрополът в Атина вече не се е виждал заради праха. Облакът е достигнал чак до Солун, пише Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно. По-голямата част от праха бързо се спуска към Земята, но някои от малките частици могат да изминат огромни разстояния, като понякога достигат до Европа.

Атмосферата, особено в Южна Гърция, става задушна поради комбинацията от прах и високи температури.

Гърция като Марс

Гръцкият метеоролог Костас Лагувардос публикува снимка на яркооранжеви сцени от Атина и написа, че градът прилича на "колония на Марс".

Снимка: Ройтерс

Във вторник противопожарната служба съобщи за 25 горски пожара през последните 24 часа. Един от тях е избухнал в близост до военноморска база на остров Крит, където температурите са се покачили над 30 градуса, а според местни съобщения се е наложило да бъдат евакуирани домове и детска градина.

Температурите са се повишили значително над средните за края на април в континенталната част на Гърция и на островите, като в района на град Ханя, Крит, са били отчетени 36,6 градуса.

Снимка: Getty Images

Метеоролозите прогнозираха, че най-високите концентрации на прах ще бъдат съсредоточени на изток в сряда, когато от запад ще продължи да нахлува студен фронт с по-чист и свеж въздух.

До края на седмицата в Източното Средиземноморие ще се завърне по-свеж и чист въздух, а температурите ще се доближат до нормалните за това време на годината.