Гърция отменя карантината за пътници от 32 държави, но туристите трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщи „Гардиън“.

От 19 април гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да бъдат задължени да се самоизолират.

„Това са първите стъпки преди страната да се отвори за туристи на 14 май. Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища“, каза висш служител от министерството на туризма на Гърция.

Според плана пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун.

„Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ“, добави той.

Tази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за 8 дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и дори да ходят на плаж.

В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, които все още са в сила в Гърция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат ограниченията.

„Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято“, каза той. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!