Гърция е отчела първичен бюджетен излишък в размер на 5,4 млрд. евро за деветте месеца на годината спрямо заложена цел от 1,9 млрд. Евро. Това става ясно от данни за изпълнението на бюджета, публикувани днес в икономическото издание "Нафтемборики".

За същия период на миналата година първичният излишък е бил 3.023 млрд. евро.  През деветте месеца на 2016 г. чистите приходи в бюджета са нараснали с 1,4 на сто и са възлезли на 37, 8 млрд. евро, а разходите са отбелязали спад и са на стойност 37,2 млрд. евро.

Междувременно, Кремъл опровергава твърденията, че Гърция е поискала от Русия да отпечата драхми. Френски журналисти от в. "Монд" преразказаха в своя книга разговор на президента Франсоа Оланд с неговия руски колега Владимир Путин, който го информирал за намеренията на Гърция да отпечата драхми.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков припомни, че държавният глава и финансовият министър неведнъж са заявявали на различни нива, че гръцката страна и гръцките власти не са се обръщали към Русия за помощ.