Гръцката община Пендели заведе дело срещу Турция с иск за обезщетение за горски пожари от 1995 г., причинени от турски агенти, пише веснтик "Хюриет".

Докато правителството на Алексис Ципрас претендира пред Германия за военни репарации, атинската община Пендели настоява да получи от Анкара 200 млн. евро, равни на 557 млн. турски лири.

В същото време Общинският съвет на Пендели е решил категорично, че горските пожари отпреди 20 г. са предизвикани от турски агенти и е завел дело именно с този мотив. В съдебния иск са цитирани гръцки медии, според които през 2011 г. бившият турски премиер Месут Йълмаз е заявил, че страната му има участие както в опита за преврат в Азербайджан, така и в горските пожари от 21 юли 1995 г. в Гърция като отмъщение.

„Част от информацията за горските пожари в Турция през 1990 г. е свързана с гръцка тайна организация. Тогава прецених, че ще бъде грешка огласяването на този факт от гледна точка на отношенията ни с Гърция, но въпросът стана жертва на сензация”, това изявление на Йълмаз пред турски вестник дава основание на гърците да смятат, че унищожените горски масиви край Атина са дело на агенти на Анкара.

В иска на община Пендели се посочва, че юлският пожар от 1995 г. е изпепелил 68 844 декара гора и Турция трябва да заплати 48 896 436 евро за това. Претендира се и за морално обезщетение за 30 511 жители на общината в размер на 152 555 000 евро, заради преживяния страх и шок, както и заради физическото им лишаване от природа.

„Хюриет” цитира кмета на гръцката община Димитрис Капсалис, който е категоричен, че няма да се откажат от исканото обезщетение. „Съдебният иск за нас е изключително важен. Изгорелите площи трябва да се обновят и това е целта на исканата сума. Няма да се откажем и ще се борим докрай”, казва кметът на Пендели. Той обаче признава, че гръцката държава не е в състояние да им помогне.

Някои от турските медии пишат, че Гърция завижда на финансовото богатство на Турция и саркастично коментират факта, че с исканите от Германия компенсации в размер на 276 млрд. евро Ципрас се надява да покрие дълговете на страната си към ЕС и МВФ, които са на стойност 240 млрд. евро.