Гърция и Сърбия са поредните две страни, които призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Общият им брой досега е поне 21. Първи алармираха за изтегляне Съединените щати и Великобритания, последвани от Канада и Израел. Малко по-късно същото решение взеха Германия, Италия, Белгия и Нидерландия. Естония, Литва, Норвегия, Словения и България, също съветват гражданите си да се евакуират. 

Киев поиска спешна среща с Москва в следващите 48 часа. А от Кремъл заявиха, че още има шанс за дипломатическо решение на кризата.

Лондон отправи поредните предупреждения за възможна руска атака в следващите 48 часа, а премиерът Борис Джонсън призова Владимир Путин да "отстъпи от пропастта".

Преди утрешните си разговори с руския президент в Москва, днес германският канцлер кацна в Киев. Очаквано Шолц обеща на Украйна още пари, но не и оръжие. И отново не спомена газопровода "Северен поток 2".

„Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не подлежат на преговори. Руските военни действия на украинската граница са неразбираеми за нас“, коментира Шолц.

Финансовите министри от Г-7 обещаха сериозни икономически санкции в случай на конфликт.

„Искаме в Кремъл да са наясно, че ще защитаваме границите на Украйна заедно, включително и във финансовия смисъл на думата“, заяви финансовият министър на Германия Кристиан Линднер.

Украйна съобщи, че няма намерение да затваря въздушното си пространство. Но предупреди авиокомпаниите да избягват полетите над Черно море заради започващите там руски военни учения. Москва обяви, че част от военните й маневри са приключили, а друга част завършват скоро.

„Втората част от отговора на Запада на нашите предложения е конструктивна до известна степен. Струва ми се, че опциите ни далеч не са изчерпани, но все пак разговорите не трябва да продължават безкрайно“, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

След двусмислено изказване на посланика си в Лондон Украйна се наложи да уточнява, че няма промяна в амбициите й вбъдеще да се присъедини към НАТО. Стана ясно също, че в руската Държавна дума е внесен законопроект за признаване на Донецката и Луганската републики – самоотцепили се части от Украйна.

А от Германия обявиха, че Русия е отказала да участва в предстоящата Конференция по сигурността в Мюнхен, дори чрез видеовръзка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!