Предсрочни парламентарни избори в Гърция – управляващата партия СИРИЗА се готви за поражение. Според последните допитвания, опозиционната дясноцентристка Нова Демокрация има около 10% преднина.

След нея е партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, а трета се нарежда коалицията „Движение за промяна” с водещ партньор ПАСОК.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 9, 8 млн. гръцки избиратели трябва да гласуват днес, след като министър-председателят Алексис Ципрас и неговата партия „Сириза” претърпяха поражение на европейските и местните избори в страната на 26 май.

Редовните парламентарни избори трябваше да се проведат през есента. 

„Влизаме в критична битка, с оптимизъм, с решимост – ще се борим до последната минута. Така че жертвите на гръцкия народ да не бъдат напразни и държавата да продължи напред:, каза Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция.

Поради особеностите на гръцката избирателна система, прогнозираният процент за Нова демокрация най-вероятно ще ѝ позволи да получи абсолютно мнозинство в гръцкия законодателен орган, като се очаква партията да има между 155 – 159 места в 300-членния парламент.

Снимка: Reuters

Това се дължи на обстоятелството, че по силата на сега действащия избирателен закон по пропорционалната избирателна система се разпределят само 250 от депутатските места, а останалите 50 автоматично се получават от партията, получила най-много гласове на изборите.

Макар че разликата между първата и втората партия, според прогнозите, кара изборите да изглеждат предрешени, интрига все пак остава около въпроса дали Нова демокрация ще получи абсолютно мнозинство в следващия парламент.

Несигурността идва от две страни – колко от по-малките партии ще прескочат 3-процентовата бариера за влизане в парламента и от поведението на онези около 8% от избирателите, които заявяват, че още не са решили за кого ще гласуват.

Изборният ден ще започне в 7 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. След това ще бъдат оповестени резултатите от общия екзит пол, който ще бъде проведен по поръчка на основните телевизионни канали.