Лидерите на държавите от Г-7 призоваха за "декарбонизация на глобалната икономика" и заявиха, че са необходими големи съкращения в емисиите на парникови газове през настоящия век.

Преди срещата на ООН за климата, която ще се проведе в края на тази година, групата на седемте най-развити индустриални държави потвърди своята цел да се ограничи глобалното затопляне с до два градуса по Целзий в рамките на този век, до прединдустриалните средни нива на температурата в света.

Това се очаква да бъде постигнато като се ограничат парниковите газове, които причиняват глобалното затопляне и последствията от него като разтапяне на ледените шапки, глетчерите, както и увеличаването на морските равнища, наводненията и сушата.

"Спешни и решителни мерки трябва да бъдат предприети по отношение на климатичните промени", се казва в изявление на лидерите след края на двудневната им среща в Германия.

Страните от Г-7 също така заявиха, че поемат ангажимент да обединят сили, за да осигурят заедно договорените по-рано 100 млрд. долара от публични и частни източници, които да финансират усилията за справяне с климатичните промени и в по-бедните държави от 2020 г.