Страните от Г-20 поставиха ударение в края на седмицата върху икономическия растеж в опит да разсеят опасенията на държавите с нововъзникващи пазарни икономики и се ангажираха да укрепят усилията си в борбата срещу укриването на данъци. Украйна обаче, която противопоставя западните сили и Москва, не бе спомената в заключителното комюнике на форума, предаде Франс прес.

Страните членки на Г-20, които представляват близо 85 на сто от световната икономика, си поставиха целта да стимулират икономическия растеж с два процентни пункта допълнително до 2018 година, прилагайки амбициозна, но реалистична политика.

"Това са над 2 трилиона долара в реално изражение и ще позволи да бъдат създадени много работни места", подчертаха министрите на финансите и централните банкери от Г-20 на форума, който бе подготвителен за срещата на високо равнище на държавните глави, насрочена през ноември в Брисбейн, Австралия. Според управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард тази цел "може да бъде постигната, та дори и надмината", при условие че се извършат реформи във всяка една от засегнатите страни.

"Това позволява да се оцени изминалият път" от финансовата криза досега, отбелязва френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси. "През 2012 година се ангажирахме да намалим дефицитите, през 2012 година говорехме за оцеляването на еврозоната, а днес говорим за растеж", отбеляза Московиси, цитиран от Франс прес.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу подчерта, че Г-20 този път изцяло се е съсредоточила върху растежа, загърбвайки дебата за строгите мерки за икономии. "Ако погледнем къде сме били преди една година, обсъждайки строгите икономии (...) Този уикенд дебатът бе как можем да действаме заедно, да споделяме най-добрите практики и да стимулираме движение, което ще позволи на нашите икономики да растат, а на световната икономика да постигне определената цел", посочи Лу.

Г-20 преодоля нов етап в борбата срещу укриването на данъците, като одобри нормата за автоматичен обмен на данъчни данни, изработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и която близо 42 страни се ангажираха да прилагат, допълни Франс прес.

Тази норма ще "укрепи международното данъчно сътрудничество, ще постави правителствата на равна нога, когато те полагат усилия да защитят целостта на данъчната си система и ще подпомогне борбата срещу укриването на данъци", подчерта генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

И макар да бе постигнат консенсус по тези две основни икономически теми, които бяха в дневния ред, проблематиката, свързана Украйна, която се наложи като основна днес в дискусиите, разедини участниците. Украйна не бе спомената в заключителното комюнике.

В същото време обаче редица страни се споразумяха да изразят подкрепата си към Украйна на националната си конференция в края на срещата на Г-20, заяви Московиси. Той не пожела да посочи страните, които са решили да не участват в тази почти единодушна декларация, но Русия със сигурност е сред тях.

Страните, които бяха представени в Сидни са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Великобритания, САЩ и ЕС.