В Турция съдят 35 футболни запалянковци по обвинения в опит за организиране на преврат. Прокурорите настояват за доживотна присъда. От организацията за защита правата на човека „Хюман райтс уоч", заявиха, че делото е „безсрамна злоупотреба със съдебната система".

Членовете на фен-клуба на „Бешикташ" са преследвани заради активната си роля в протестите в истанбулския парк „Гези" миналата година, когато недоволството прерастна в масови антиправителствени демонстрации в големите турски градове. Запалянковците бяха сред онези, които въпреки бруталната полицейска намеса, отстояваха човешките си права.

Тогавашният премиер, който сега е президент - Ердоган - се закле да преследва докрай „предателите" от протестите, които, според него са част от дирижиран план за отстраняването му.

Тази седмица стотици фенове на различни отбори се събраха пред Съдебната палата в Истанбул в знак на солидарност с обвиняемите, третирани като врагове на държавата, заради участието им в протест.

„Смята се, че са провокирали бунт с шалчета. И че ще започнат революция и ще свалят правителството. Аз също имам шалче и ме е страх. Изпращат на съд невинни с неоснователни обвинения - пращат ги в палатата на правосъдието, където няма правосъдие”, заяви фен на Бешикнаш.

„Загрижени сме, защото правосъдието в Турция не е независимо. Футболни фенове са заплашени от доживотен затвор. Затова дойдохме да подкрепил феновете на Бешикташ. И не сме единствените. Тук са поддръжници и на други футболни клубове, дори чуждестранни, които на терена са големи опоненти. Благодарни сме за подкрепата от феновете на Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Това е война за демокрация”, коментира журналистът и фен на Бешикташ Ръдван Акар.

„Очевидно това е отмъщение срещу привържениците на републиката. Отмъщение срещу радетелите за светския режим, срещу онези, които обичат и уважават Ататюрк - основателят на модерна Турция. Няма да се примирим с това! Ще се борим до последна капка кръв”, категоричен бе Фиген, член на фен-клуба на Бешикташ.

На 31 май 2013 г., стана нещо невероятно - феновете на най-големите съперници на терена - Бешикташ, Галатасарай и Фенербахче, шестваха рамо до рамо, сякаш от един отбор, наречен Истанбул юнайтед, което значи "Обединен Истанбул".

Полицията обстрелваше хилядите младежи със сълзотворен газ, гумени коршуми и водни струи. Осем загинали, 8 000 ранени, хиляди арестувани, а власта на Ердоган преследва и адвокати и лекари, помагали на арестувани и ранени протестиращи.

Протестът започна от група природозащитници, които се противопоставиха на унищожаването на парка „Гези" на площад Таксим в Истанбул. Ердоган възнамеряваше да строи там мол и джамия. Той отдавна следва плана си за ислямизация на Турция - в противовес на завещаното от Кемал Ататюрк - бащата на модерната светска държава. Категоричният отказ на премиера да се вслуша в гражданите предизвика масови протести.

Запалянковците пък са добре организирана сила, която правителството търси начин да подчини с все по-строгите закони. Ако искаш да си купиш билет за мач, например, по закон нямаш право да участваш в каквито и да било протести.

В Турция се коментира, че правителството прави всичко възможно да убие всяка опозиция, особено тази, която се формира по стадионите. След вестниците и телевизията, Ердоган поставя на колене и футбола, като слага свои хора на ръководните постове, коментират наблюдатели.