Убийството на журналистката Даря Дугина е подготвено от украинските специални служби, а извършител е украинската гражданка Наталия Вовк, която след престъплението е избягала в Естония. Това съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирани от Би Би Си.

"ФСС разкри убийството на руската журналистка Даря Дугина, родена през 1992 г., в резултат на комплекс от спешни оперативни и следствени мерки", подчертават от там.

Специалната служба съобщи, че изпълнител на престъплението е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г. Тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си Шабан София Михайловна, родена през 2010 г.

"В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературния и музикален фестивал "Традиция", където Дугина е била почетен гост. След като извършват контролирана детонация на автомобила Toyota Land Cruiser Prado, управляван от Дугина, Вовк и дъщеря ѝ заминават за Естония през Псковска област на 21 август", съобщава ФСБ.

Вовк е наблюдавала Дугина, като е взела под наем апартамент в жилището, където е живяла и Даря Дугина, уточняват от спецслужбата.