Правителството на Франция даде ход на остро оспорвания план за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст до 64 години, като заяви, че балансирането на счетоводната система трябва да бъде основен приоритет.

"Ако се върнем назад по тази точка (за увеличаване на възрастта), това би означавало да се откажем от възстановяването на баланса в системата", заяви министърът на труда Оливие Дюсоп след представянето на законопроекта на заседание на кабинета.

Освен постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 години сега до 64 години до 2030 г., законопроектът ще увеличи от 42 на 43 минималния брой години за осигуровки, които хората трябва да внасят в системата, за да получат пълна пенсия.

Дюсоп допълни, че правителството "не е съгласно със синдикатите", които бяха начело на масовия ден на стачки и протести в четвъртък, в който над 1,1 млн. души излязоха по улиците срещу пенсионната реформа.

Профсъюзите се подготвят за нов стачен ден на 31 януари, като предупреждават, че са готови да засилят още повече действията си, ако правителството не отстъпи.

Министрите твърдят, че през следващите години пенсионната система ще изпадне в дефицит за милиарди и че трябва да се намерят икономии, за да се избегнат скъпоструващите добавки от общото данъчно облагане, предаде БГНЕС.

Те се надяваха да успокоят опонентите си, като използват част от спестяванията от реформата, за да платят за мерки като минимална пенсия от 1200 евро на месец, както и като предложат изключения от минималната възраст за тези, които са започнали работа в тийнейджърска възраст.

Сега министрите трябва да прокарат реформата в парламента, където са изправени пред решителна опозиция, особено от страна на левицата.