Законопроект, предвиждащ да се обвърже придвижването или упражняването на някаква дейност с представянето на тест, че човек не е заразен с вирус или с документ за поставена ваксина срещу вирус, поражда безпокойство и възмущение във Франция, предаде Франс прес.

Дясната и крайнодясната опозиция  предупредиха днес, че законопроектът (по бързата процедура), представен вчера вечерта на заседание на Министерски съвет от премиера Жан Кастекс, може да установи траен режим на реакция при извънредни ситуации в здравеопазването.

Целта на текста, според говорителя на правителството Габриел Атал, ще бъде "да ни подготви за края на извънредната ситуация на 1 април 2021 г. и да установи устойчива правна рамка в случай на подобни кризи“, съобщава френското издание „Фигаро“.

Член на законопроекта предвижда при необходимост премиерът да може да обвърже придвижванията на хората и достъпа им до обществения транспорт и до други места, както и упражняването на определени дейности с представяне на документ с резултат от скринингов тест, който показва, че човекът не е заразен, на документ, че човекът е ваксиниран, или че е преминал лечение.

Текстът породи полемика в момент, в който президентът Еманюел Макрон заяви, че ваксината срещу COVID-19 няма да е задължителна във Франция.

„Ако този текст наистина е бил внесен, срещу него трябва да се борят всички длъжностни лица и граждани, които държат на демокрацията и свободите.

Изправени пред това безразсъдно отклонение, на нас се пада да вразумим правителството“, написа в „Туитър“ лидерът на крайната десница Марин Льо Пен.

„Какво крие Еманюел Макрон?“, попита заместник-председателят на републиканците Гийом Пелтие в „Туитър“:

„Наивно вярвах, че в родината ни зачитането на свободите е правило, а ограниченията - изключение. А тук изпълнителната власт би имала цялата власт да наруши нашите свободи без парламентарен контрол? Немислимо ”, заключава Пелтие. 

По-късно тази вечер френското правителство отложи внасянето в парламента на законопроекта за управление на здравните кризи най-малко до април 2021 г. Министърът на здравеопазването на републиката Оливие Веран обяви това в ефира на телевизионния канал TF1, предаде БГНЕС.

Според него текстът на закона, който предизвика много противоречия както сред десните, така и сред левите политически сили, "все още няма да бъде представен в парламента".

„Той няма да бъде представен, докато не влезе в сила настоящият спешен режим на здравеопазване“, обясни Веран.

В същото време според него никой в правителството не възнамерява да направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна.

"Тя няма да е задължителна нито при ползването на обществен транспорт, нито при посещения в ресторант, или за да се работи", каза министърът.