Френската прокуратура започна в понеделник предварително разследване срещу кандидата за президент Еманюел Макрон, предаде във вторник АФП.

Следователите се заинтригували от пътуването на Макрон до Лас Вегас в САЩ през януари 2016 г.. По това време Макрон е министър на икономиката. Той участва в среща с бизнесмени в рамките на Международната изложба на електроника.

Според информацията, стигнала до френските медии, разходите за пътуването са били 380 хиляди евро, като цялата сума е поверена на агенцията за връзки с обществеността „Хавас” (Havas), която организирала срещите на Макрон.

Причината за интереса на прокуратурата е неспазването на процедурата за обявяване на обществена поръчка.

Самият Макрон, съперник на Франсоа Фийон, който по-рано също се оказа в полезрението на следователите, увери, че няма никакво отношение към непосредствената организация и не му е било известно нищо за детайлите на процедурата. „Не знаех за това”, заяви Макрон в началото на март.

Това обяснение не удовлетворява представителите на френската опозиция. Според десните предизвиква учудване фактът, че цялото внимание на проверяващите е приковано към техния кандидат Франсоа Фийон.