Френската полиция за борба с тероризма е осуетила през уикенда нов атентат във Франция, съобщи днес вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Седем души от френски, марокански и афганистански произход, на възраст от 29 до 37 години, са били арестувани в нощта на събота срещу неделя в Страсбург и Марсилия.

Казньов каза, че шестима от тях не са били известни на службите за разузнаване, а седмият, който е мароканец, е бил издаден на Франция от чуждо правителство.  За четири от арестите бе съобщено още вчера.

Министърът не разкри каква е била потенциалната мишена на подготвяната атака.

Арестите бяха извършени дни преди откриването на коледния базар в Страсбург, който привлича туристи от цяла Европа. Той бе мишена на осуетен през 2000 г. екстремистки заговор.

Запознат с хода на разследването източник каза, че Страсбург не е влизал в плановете за нападение, а кметът на града заяви, че заговорът вероятно е бил насочен към Парижки регион.

Вчерашните арести бяха извършени в рамките на разследване, започнато от специализираната прокуратура за борба с тероризма преди повече от осем месеца, каза Казньов. Те са свързани със серия от арести, извършени през юни по време на Европейското първенство по футбол, на което Франция бе домакин. На 14 юни бяха арестувани петима души от същата мрежа, а двама от тях бяха вкарани в затвора, допълни той.

Междувременно властите в Брюксел издадоха заповед, с която се забранява струпването на повече от трима души в кв. "Моленбек", съобщиха местни медии.

Заповедта ще важи до края на февруари догодина. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 350 евро. Официалната причина за въвеждането на ограничението е борбата с продавачите на наркотици.

"Моленбек" се прочу като "свърталище на джихадисти" покрай атентатите в Брюксел и Париж в последната година. Повечето от извършителите на нападенията, подготвени и поръчани от "Ислямска държава", бяха жители на този квартал.

Според медиите много жители на "Моленбек" са подали жалби срещу търговията с наркотици в района. Кварталът е известен като място, на което външни посетители, особено напоследък, са крайно нежелани.