Над 1 000 френски военнослужещи участват в мащабна офанзива, започнала снощи, срещу предполагаеми логистични бази на ислямистите, укриващи се в околностите на град Гао, в северната част на Мали, съобщава АФП.

Операция „Густав” е една от най-големите предприемани от френската армия, от началото на кампанията срещу въоръжените екстремисти в Мали през януари и в нея участват десетки танкове, хеликоптери, изтребители и безпилотни самолети, уточнява пред агенцията генерал Бернар Барера, командващ сухопътните войски на Франция в африканската страна.

Кампанията в околностите на Гао, бивш бастион на ислямистите от Движението за единство и джихад в Западна Африка, е насочена срещу предполагаеми логистични бази и складове с муниции и продоволствия, укрити в района на речно корито.

До момента френските военнослужещи не са срещнали съпротива от страна на ислямистите и са обезвредили 340 артилерийски и противотанкови снаряди.

Целият достъп до региона е отцепен от френски и малийски военни, които през следващите дни ще покрият в претърсванията си цялата 20-километрова зона около речното корито.

Близо 4 000 френски военнослужещи участват в мисията в Мали от началото на януари, като според Париж техният брой ще бъде съкратен на 1 000 души в края на април.