Френски съд призна фармацевтичната компания ”Сервие” за виновна за "утежняваща вината измама" и "неволно убийство" заради хапчета за диабет и отслабване, причинили стотици смъртни случаи в един от най-големите здравни скандали в страната в последно време, пише Би Би Си.

Въпросното лекарство „Медиатор” е било на пазара в продължение на 33 г. и е използван от около 5 млн. души, преди да бъде изтеглено през 2009 г. заради опасения, че може да причини сериозни сърдечни проблеми.

Много преди това то е забранено в Испания и Италия, а във Великобритания и САЩ никога не е било разрешено за употреба.

Производното на амфетамин се използва за лечение на диабет, но е широко предписвано като средство за потискане на апетита, за да помогне на хората да отслабнат. Активното му химично вещество е бенфлуорекс, съобщава "Гардиън".

Френският министър на здравеопазването изчисли, че наркотикът е причинил увреждане на сърдечните клапи, при което са загинали поне 500 души, но други проучвания показват, че броят на смъртните случаи стига до 2000 души.  

По-рано днес бившият заместник-шеф на „Сервие” бе осъден на условна присъда от 4 г., а съдът глоби фармацевтичната компания с 2,7 млн. евро.

Снимка: Ройтерс

На този фон френската агенция по лекарствата е глобена с 303 000 евро за ролята си в скандала, който урони престижа на производителите на лекарства в страната.

Съдията по делото установява, че ръководният орган "сериозно се е провалил" в изпълнението на своите задължения, предаде „Франс прес”.