Франция е в навечерието на първата гей сватба в страната. Въпреки яростните демонстрации срещу приетия на 18 май Закон за еднополовите бракове, кметът на град Монплие е твърдо решен да бракосъчетае първата хомосексуална двойка.

За тържеството, което ще бъде в сряда в кметството на южния френски град, ще дойдат не само множество хомосексуалисти, но и официални лица, дори представители на правителството. Тъй като не за всички ще има място в кметството, местните власти решиха да издигнат пред сградата огромни видеостени, за да може всички, които пожелаят, да наблюдават бракосъчетанието.

Двойката, която кметът ще свърже, са Венсан Отен и Брюно Боало. „Щастливи сме. Ще бъдем свързани официално. И то благодарение на борбата на хората, които подкрепят каузата ни”, коментира Отен.

Според проучване 53% от французите подкрепят новоприетия закон. Все пак, показателно е, че спрямо миналата година подкрепата за хомосексуалните бракове е намаляла с около 10 на сто. Според социолозите това се дължи на яростната антигей кампания на противниците на еднополовите бракове, които нямат намерение да се отказват.

„Нека празнуват сега, но трябва да разберат, че след това, което направят, нищо вече няма да е същото. И няма да има връщане назад. Да не говорим за последствията за създаването на потомство”, заяви Фрижит Баржо.

Социолозите смятат, че проблемите тепърва предстоят, особено за една традиционно католическа страна като Франция, която е едва 14-ата държава в света, легализирала еднополовите бракове.