Франция приключи с бойната си мисия в Афганистан, изтегляйки войските си от стратегическа провинция, североизточно от Кабул, съобщава АФП. Париж обяви, че всички военнослужещи, участващи в бойни операции, ще бъдат изтеглени от афганистанска територия до края на следващия месец.

От 2 200 френски военнослужещи, които още се намират в Афганистан, 700 ще се завърнат в казармите си във Франция до началото на 2013 г. Другите 1 500 ще останат временно разположени в Кабул, откъдето ще организират и координират изпращането на френската военна техника от страната – около 600 превозни средства и 600 контейнера с оборудване. Тази операция ще продължи до лятото на 2013 г.

След този срок френското присъствие ще се ограничава до 500 военнослужещи, които ще са ангажирани в програмите за обучение и сътрудничество с афганистанските сили за сигурност и армия.

Франция загуби 88 войници по време на кампанията си в Афганистан и пети най-голям приносител към Международната коалиция в страната, след САЩ, Великобритания, Германия и Италия.

Париж взе решение да ускори изтеглянето си от Афганистан след серия смъртоносни нападение срещу френски войници през 2011 и 2012 г., включително януари тази година, когато нападател в афганистанска полицейска униформа разстреля от упор петима военнослужещи, докато правят джогинг.
Говорител на движението на талибаните призова другите западни страни да последват френския пример.