Дипломатическият натиск над Сирия се засилва. Редица държави, сред които и България, изгониха сирийските посланици заради клането в Хула в петък, при което загинаха 108 души, половината от които деца.

Съединените щати, Канада, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Италия, България и Австралия предприеха мярката в знак на неодобрение на продължаващите репресии в Сирия.

От ООН съобщиха, че само 20 от жертвите в Хула са загинали при артилерийски или танков обстрел. Повечето са били застреляни в домовете си. Сирийската опозиция приветства експулсирането на дипломатите, но призова западните страни да действат още по-решително, за да изолират режима в Дамаск.

Франция ще експулсира посланика на Сирия в Париж, в отговор на зверското избиване на над 100 души миналата седмица в сирийски град Хула. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран АФП.

Държавният глава на Франция е уточнил, че експулсирането на сирийския посланик Ламиа Шакур ще се случи „днес или утре”.

В допълнение Франсоа Оланд е обявил намеренията на Париж, Франция да е домакин „в началото на юни” на среща на Приятелите на сирийския народ.

По-късно френският президент не изключи възможността за употреба на въоръжена сила в Сирия след убийствата в Хула, но по думите му такава интервенция трябва да е съобразена с международното право и обсъдена в Съвета за сигурност на ООН. „Трябва да намерим решение, което да не е непременно военно. Необходим е натиск, за да се отървем от режима на Башар Асад,” добави Оланд, който призова също за по-строги санкции и подчерта нуждата от преговори с Русия.

По-рано днес Австралия обяви двама сирийски дипломати от мисията в Канбера за „персона-нон-грата” и им даде 72 часа да напуснат страната. Според информацията става въпрос за посланика на Сирия в Австралия Джаудат Али и друг дипломатически служител.

Към дипломатическата блокада се присъединиха Великобритания и Германия, които също обявиха намеренията си да експулсират висши сирийски дипломати от своите столици.

Рим и Отава също съобщиха, че ще обявят за "персона-нон-грата" дипломатите и персонала на сирийските дипломатически мисии в Италия и Канада. 

Насилието в страната продължи и днес. Най-малко 30 души са загинали при сблъсъци между военнослужещи в сирийската армия и бойци на въоръжената съпротива във вторник. По-рано сирийският президент Башар Асад хвърли вината за насилието върху терористите, които се били активизирали из цялата страна. На среща със специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан Асад настоя, че за изпълнението на мирния му план е необходимо да спре терористичната дейност и незаконното внасяне на оръжия в страната.