Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, можеше да промени нещата в битката за поста генерален секретар на ООН. Тя обаче не беше убедителна.

Това пише „Франс прес” няколко часа след ключовото тайно гласуване вчера за лидерския пост на световната организация. Вече е почти сигурно, че начело на ООН ще застане бившият португалски премиер Атонио Гутериш. Снощи той получи 13 одобрителни гласа, 2 гласа без мнение и нито една червена бюлетина от страните с право на вето. Кристалина Георгиева се класира седма с 5 гласа "за", 8 – „против”, и 2 без мнение. Сменаната от правителството ни българска представителка Ирина Бокова пък се класира четвърта със 7 одобрителни и още толкова отрицателни гласа.

Световните агенции вече коментира личността на Антонио Гутериш - той е описан като човек на действието, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който вече е бил върховен комисар на ООН за бежанците и може да работи по този изключително тежък световен проблем в момента.