Не бива да губим контакта си с вярата, въпреки болести, войни и омраза. За това призова папа Франциск, цитиран от световните медии. Тази година той не изчака официалното си обръщане "Към града и към света", за да призове християните да не се отчайват от жестокостите, които ги заобикалят.

В литургията си за Великден, отслужена тази сутрин на открито за Великден, на площад "Свети Петър", който беше украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия, светият отец прочете откъси от Евангелието на гръцки и латински, съобщават световните агенции.

"В тази земя на болки, трагедии, на фона на толкова много нещастия, вярата във възкръсналия Христос ни дава смисъл, (позволява ни) да погледнем отвъд", каза Франциск.

"Никой не ни пита: Щастливи ли сме със случващото се в света? Готови ли сме да носим този кръст?", каза папата.
Великден е "повече от забава с много цветя", заяви Франциск и завърши речта си, казвайки: "Като си отивате към къщи днес, повтаряйте си: Христос възкресе".

Папата окачестви като "подло" нападение вчерашния бомбен атентат срещу автобуси с евакуиращи се сирийци край Алепо, при който загинаха най-малко 112 души, предаде Ройтерс.

Сред присъстващите на днешната литургия имаше десетки кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения.

По-късно, по време на обръщението "Към града и към света", той разкритикува "потисническите режими" по света, но и призова политиците да намерят път към диалога.