Папа Франциск прие турския президент Ердоган. Това е първата официална визита на турски държавен глава във Ватикана от 1960 г. насам. Посещението провокира протести на кюрди и се стигна до сблъсъци с полицията.

Срещата между папата и турския президент започна с дълго ръкостискане и продължи повече от предвиденото. Двамата са разговаряли за статута на Ерусалим, след решението на американския президент Тръмп да премести посолството на САЩ в свещения град. Обсъдили са и ситуацията в Сирия.

Ердоган и Франциск бяха категорични, че да се поставя знак за равенство между исляма и тероризма е погрешно.

Турският президент определи срещата като възможност да се затвърди мира. В този дух беше и подаръкът на светия отец към Ердоган - медальон с ангела на мира. Той подари на папа Франциск картина на Истанбул с храма "света София" и Синята джамия. 

Снимка: EPA

По време на срещата недалеч от Ватикана напрежението ескалира заради протеста на представители на кюрдската общност в Италия.

Напрежението ескалира и двама демонстранти леко пострадаха. 

Ердоган използва визитата си, за да привлече и вниманието на Брюксел. Пред "Ла Стампа" Ердоган отново поиска ЕС да премахне всички "изкуствено създадени препятствия", които пречат на Турция да се присъедини към Общността. От Брюксел коментираха, че "за тангото са нужни двама".