Франция „ще засили“ изпращането на военно оборудване за Украйна, както и хуманитарната си помощ за тази страна, обяви днес Елисейският дворец, след телефонен разговор между преизбрания президент Еманюел Макрон и неговия украински колега Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Зеленски е благодарил за изпращането на военна техника, която допринася за украинската съпротива, а френският държавен глава е посочил, че тази подкрепа ще продължи да се засилва, както и хуманитарната помощ, предоставяна от Франция, се казва в комюнике на френското президентство.

Мисията на френските експерти, които допринасят за събирането на доказателства за борба срещу безнаказаността и за работата на международното правосъдие по отношение на престъпления, извършени в рамките на руската агресия, ще продължи, се добавя в съобщението.

САЩ, Франция, Чешката република и други съюзници снабдиха Киев със стотици далекобойни артилерийски оръжия, за да му помогнат да противостои на офанзивата на Москва в източния украински район Донбас. Париж изпраща свръхмодерни оръдия „Цезар“.

Според Елисейския дворец на този етап френската хуманитарна помощ за Украйна представлява „над 615 тона доставено оборудване, включително медицинска техника, генератори за болници, храни, помощ за подслон и превозни средства за спешна помощ“.

Макрон е изтъкнал пред Зеленски желанието си през втория си мандат да работи активно за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в неизменна координация със своите европейски партньори и съюзници. Той също така е подчертал и готовността на Франция да допринесе за споразумение, предвиждащо гаранции за сигурност на Украйна.

Френският президент е изразил загрижеността си във връзка с руските бомбардировки в Киев в четвъртък, както и във връзка с „непоносимата ситуация в Мариупол“, въпреки многократните му призиви към руския президент за спазване на международното хуманитарно право.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!