Четвъртък е ден на национален траур във Франция. Цялата страна скърби в памет на 12-те жертви на кървавия атентат.

Френската полиция идентифицира извършителите на атентата. Това са двамата братя Шериф и Саид Куаши на възраст 32 и 34 години. Те са френски граждани от алжирски произход.

Шериф Куаши има присъда за участие в мрежа за вербуване на екстремисти за участие в сраженията в Ирак. Той е прекарал в затвора година и половина.

Смята се, че с тях е бил и 18-годишният Хамид Мурад. През нощта момчето се предаде на полицията, като заявил, че е невинен. Представил е и алиби - бил е на училище по време на атаката. Информация, потвърдена и от негови съученици.

Смята се, че и тримата заподозрени са членове на йеменска джихадистка мрежа.

„Изправени сме пред безпрецедентна терористична заплаха. Външна и вътрешна. Досега властите обезвредиха многобройни групировки. Предотвратиха планирани атаки. Това е доказателство, че службите работят. Стотици заподозрени са били следени, десетки са били арестувани. Това е пример за сложността на нашата работа - големият брой хора, които представляват риск. Тези хора са били следени, но това не означава, че рискът е нулев”, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс.

През цялата нощ, площадите в цяла Франция бяха отрупани в цветя и свещи - в знак на съпричастност, тъга, но и гняв срещу варварския акт. „Гняв, какво друго след това, което се случи! Посегнаха на свободата ни! Надявам се, че ще заловят извършителите, ще ги осъдят и ще получат това, което заслужават!”, заяви един от хилядите участници в проявите на солидарност.

Късно вечерта в сряда полицията и елитни отряди за борба срещу тероризма стартираха операция в град Реймс. Първоначално бе съобщено, че заподозрените се укриват в една от сградите, която беше обкръжена. Извършен беше само обиск. Операция се проведе и в Шарлевил Мезиер, на границата с Белгия.

По-рано властите в Париж откриха колата, с която тримата нападатели избягаха от местопрестъплението. Тя беше преместена от мястото в Северен Париж, където е била изоставена, и предадена на изследване.